Wednesday, August 17, 2011

Resipi kek lapis masam manis simple

Dsc00204


Bahan-bahan ( loyang 8"x8" )

  • 1 1/2 cawan tepung biskut marie (biskut marie yg dikisar dan diayak)
  • 3/4 cawan gula halus (gula castor / gula pasir yg dah di'blend')
  • 1 cawan butter - suhu bilik (saya guna buttercup)
  • 5 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • sedikit esen vanilla, pewarna (ikut suka), asam hawflakes

Cara-cara

  1. pukul butter dan gula sehingga kembang dan ringan
  2. masukkan telur satu-persatu
  3. masukkan tepung diselang seli dengan susu, pukul sebati
  4. tambah esen vanilla, gaul rata
  5. asingkan adunan beberapa bahagian (ikut jumlah warna yang dipakai)
  6. masukkan 2-3 sudu adunan ke dalam loyang yang dah disapu dgn butter dan kukus lapisan pertama (lebih kurang 5 minit or less. kalau tak melekat di jari, maknanye dah masak dah tu)
  7. susun asam hawflakes di atas lapisan pertama tadi, dan lapiskan dgn 2-3 sudu adunan yg berlainan warna
  8. ulang langkah 6 & 7 sehingga adunan habis (kalau rajin boleh lapis nipis2, masa utk kukus selapis-selapis jadi lebih singkat. kalau malas, buat jer besor-besor..hhee)

Sebenarnye cikgu nie gemar sgt2 nk mkn kek lapis. Even my hubby n kids pun suka sgt kek nie. Tp cikgu tak pernah try pun nak buat. Selama nie if nk mkn cikgu mmg beli jek. Tp thn nie, cikgu rase nk wat sendiri la kek lapis nie. Nk merasa plak air tgn sendiri la... Cikgu terjumpe la resipi nie... mcm simple n senang jek... so cikgu rase raya nie cikgu nie nk try la apply resipi nie...Cikgu amik resipi nie dr laman http://www.myresipi.com ape hasilnye nnti cikgu akan upload gambau nye dlm blog cikgu nie yek... mintak2 menjadik la...Insyaallah....

No comments:

Post a Comment